X

Festival SGSM 2019

Festival klasične in sodobne glasbe SEM GLASBA, SEM MESTO (SGSM), ki bo letos potekal zadnji teden v maju že peto leto zapored, bo tudi tokrat na različnih prizoriščih Novega mesta ponudil pester koncertni program od klasičnih zvokov minulih stoletij do sodobnih glasbenih stvaritev. V sklopu festivala bo tretje mednarodno pevsko tekmovanje v operi in samospevu, ki letos beleži rekordno število 36 prijavljenih pevcev in pevk do 32 leta starosti iz 8 evropskih držav.

Koncertni del festivala SGSM 2019 bo svečano odprla Carmina Burana, mogočen scensko-glasbeni spektakel na Glavnem trgu, ki bo s svojstveno čarobnostjo in dramatičnostjo pričaral nepozaben glasbeni večer. Številnim izvajalcem se bo na odru v samem središču mesta pridružil otroški pevski zbor, sestavljen iz mladih novomeških pevcev prav za to priložnost.

Nove razsežnosti igranja na harmoniko, ki ji v letošnjem festivalskem programu namenjamo posebno mesto, bo v intimnem ozračju Evangelijske cerkve v družbi Jelene Milušić, izjemne vokalistke redkega kontraaltovskega glasu, predstavila Merima Ključo, klasično izobražena koncertna harmonikarica in skladateljica svetovnega slovesa.

Zvok harmonike je značilen tudi za argentinski tango, katerega zgodbo s pomenljivim naslovom Tango Story bodo pripovedovali harmonikar Borut Zagoranski, violinist Matija Krečič, kontrabasist Žiga Golob, multiinstrumentalist Marko Korošec, pianist Mladen Delin, reciatator poezije Peter Srpčič, svetovna prvaka v tangu Andreja Podlogar in Blaž Bertoncelj, kot pevska gostja pa bo nastopila Novomeščanka Irena Yebuah Tiran.

Letošnji festival bo gostil še eno domačinko – tolkalko Petro Vidmar, ki bo s kvartetom Tetrakis predstavila svojevrsten projekt za štiri tolkalce in eno marimbo.

Na zadnji koncertni večer festivala bomo najprej prisluhnili nagrajencem 3. mednarodnega pevskega tekmovanja, sledila pa bo že tradicionalna Noč slovenskih skladateljev, na kateri bodo najnovejše stvaritve Društva slovenskih skladateljev izvedli fagotist Janez Pincolič, saksofonist Domen Koren in harmonikarica Manca Dornik.

PROGRAMSKI LIST SGSM 2019

 

NAKUP IN REZERVACIJA VSTOPNIC na blagajni KC Janeza Trdine in TIC Novo mesto.

ENOTNA FESTIVALSKA VSTOPNICA za štiri koncerte: Carmina Burana, Merima Ključo & Jelena Milušić, Kvartet Tetrakis in Tango Story: 25 € (nakup možen le na blagajni KCJT)

POSAMIČNA FESTIVALSKA VSTOPNICA:
-          Carmina Burana: sedišča 12 €

-          Merima Ključo & Jelena Milušić: 8 €

-          Kvartet Tetrakis: 5 €

-          Tango Story: 10 €

PROST VSTOP:
-          Koncert nagrajencev 3. mednarodnega pevskega tekmovanja

-          Noč slovenskih skladateljev

 

ORGANIZATORJA FESTIVALA SGSM 2019: Mestna občina Novo mesto ter Zavod Novo mesto

KONCERTNI PROGRAM

Društvo slovenskih skladateljev

NOČ SLOVENSKIH SKLADATELJEV 31.05.2019 21:00

Zavod Novo mesto

Noč slovenskih skladateljev je kontinuirana koncertno-ustvarjalna dejavnost Društva slovenskih skladateljev, ki omogoča, da javnost redno sledi novim skladateljskim stvaritvam ter se sooča z različnimi oblikovnimi, estetskimi in glasbeno-tehničnimi pogledi na sodobno slovensko glasbeno ustvarjalnost.

Preberi več

MERIMA KLJUČO & JELENA MILUŠIĆ: LUME 28.05.2019 20:00

Zavod Novo mesto

Nove razsežnosti igranja na harmoniko, ki ji v letošnjem festivalskem programu namenjamo posebno mesto, bo v intimnem ozračju Evangelijske cerkve predstavila Merima Ključo, klasično izobražena koncertna harmonikarica in skladateljica svetovnega slovesa, ki poleg sodobne literature za harmoniko v svoj repertoar vključuje tudi elemente balkanske, sefardske in klezmerske tradicije.

Preberi več

KVARTET TETRAKIS: 4 29.05.2019 20:00

Zavod Novo mesto

4 tolkalci, 4 palčke, 4 skladbe. 1 marimba in 1 zgodba (v 4 delih).

Preberi več

TANGO STORY 30.05.2019 20:00

Zavod Novo mesto

Zvok harmonike je značilen tudi za argentinski tango, katerega zgodba s pomenljivim naslovom Tango Story se po sedmih letih, ko je prvič zaživela kot projekt Evropske prestolnice kulture Maribor 2012, vnovič vrača na koncertna prizorišča.

Preberi več

Carl Orff

CARMINA BURANA 27.05.2019 20:30

Zavod Novo mesto

Letošnji festival SGSM bo svečano odprla Carmina Burana, mogočen scensko-glasbeni spektakel, in sicer na Glavnem trgu, ki bo s svojstveno čarobnostjo in dramatičnostjo pričaral nepozaben glasbeni večer.

Preberi več

Zavod Novo mesto

KONCERT NAGRAJENCEV 3. MEDNARODNEGA PEVSKEGA TEKMOVANJA SGSM 2019 31.05.2019 19:00

Zavod Novo mesto

Na samostojnem koncertu bodo nastopili nagrajenci 3. mednarodnega pevskega tekmovanja Sem glasba, sem mesto 2019.

Preberi več