X
  NETOPIR?

    

   Johann Strauss / Oton Župančič

   NETOPIR

   Zavod Novo mesto

    

   Johann Strauss, glasba

   Oton Župančič, slovenski libreto

    

   ZAPLETENA ZGODBA PRETVARJANJ, PREOBLAČENJ, SPLETKARJENJA IN SPRENEVEDANJA KOT ILUZIJA GLEDALIŠČA V GLEDALIŠČU.

    

   Netopir (Die Fledermaus) je opereta v treh dejanjih Johanna Straussa ml. Znano je, da je Strauss partituro končal v šestih tednih, v dvainštiridesetih nočeh. Dvainštirideset je enigmatična številka, številka maratona, ki predstavlja tisto mejo, ko pridemo do zadnjih kapljic svojih moči, skozi vse dvome in preizpraševanja dosežemo katarzo osvojenega cilja, izpolnitev ambicij, celostno zaokroženje dejanja. Zadnje takte je zaključil na silvestrovo leta 1873. Krstno je bila predstava uprizorjena 5. aprila 1874 v Theater an der Wien na Dunaju pod vodstvom skladatelja osebno. Strauss je z Netopirjem od operete segel do glasbene komedije.

    

   Zapleteno zgodbo pretvarjanj, preoblačenj, spletkarjenja in sprenevedanja sta po motivih Benedixove farse napisala libretista Karl Haffner in Richard Genée. Novomeška uprizoritev ostaja zvesta izvirnemu libretu, hkrati pa zgodbo aktualizira z namenom odpiranja novih možnosti njene interpretacije. Torej se odmika od klasične uprizoritve legendarnega Netopirja. Protagonisti zgodbe v tej uprizoritvi postanejo »igralci«, ki vstopajo v različne vloge, se pod »maskami« takih in drugačnih stereotipov (mož, žena, sobarica, ljubimec ...) zabavajo ter sami sebi ustvarjajo gledališko predstavo. Na ta način dejanje kot iluzijo prestavljamo kot »gledališče v gledališču«.

    

   Kaj to pomeni? Vsi v življenju igramo različne vloge, se na trenutke postavljamo v vloge nekih drugih ljudi, se v njih prikrijemo ali izpostavimo, zasučemo dogajanja in preusmerimo tokove odnosov in posledic, na ta način pa ustvarjamo nove svetove, nove izzive, nove rešitve in nova zrcala. Včasih pridemo do točke, ko se moramo spet oblikovati, poiskati samega sebe v vseh vlogah, ki jih igramo, in se vprašati, kdo v resnici smo – tisti, ki zgodbo piše, ali tisti, ki jo bere.

    

   Transformativna moč gledališča, ki jo v novomeški uprizoritvi Netopirja preizkušamo in okušamo, gledalcem ponuja večplastno, celostno izkušnjo, ki se dotakne tudi njihovih globin. Dvainštirideset kot odgovor na vsa vprašanja. 

    

   Premiera: 8. 12. 2022
   Produkcija: Zavod Novo mesto
   Glasba: Johann Strauss ml.
   Libreto: Karl Haffner, Richard Genée
   v prevodu Otona Župančiča
   Dirigent in glasbeni vodja: Jakob Barbo
   Režija: Eva Hribernik
   Scenografija: Jaro Ješe
   Kostumografija: Sandra Dekanić
   Koreografija: Mojca Horvat
   Izvršni producent: Domen Bohte
   Vodja projekta: Bojan Bencik

   Zasedba vlog: 
   Eisenstein: Klemen Torkar
   Alfred: Gregor Ravnik
   Adela:  Aleksandra Radovanović
   Rozalinda: Jerica Steklasa
   Orlovski: Irena Yebuah Tiran
   Frank: Marko Erzar
   Dr. Falk: Lovro Korošec
   Žabkar: Srđan Milovanović
   Slepko: Lucas Somoza Osterc
   Ida: Karmen Lavrinšek / Ema Starešinič
   Ivan: Nejc Bukovec / Maria Shilkina 

   Zbor:
   Karmen Lavrinšek, Ema Starešinič, Alja Suljić, Anamarija Povšič, Veronika Makovac, Karmen Dekleva, Maria Shilkina, Tomaž Kavšek, Aljaž Košič, Jure Pustoslemšek, Jernej Kalin, Nejc Bukovec, Gabrijel Voje

   Zborovodja: Matevž Novak

   Plesni ansambel:
   Ika Dujić Vrtačnik, Pia Dujić Vrtačnik, Tina Atanasovski, Zala Zorn, Ula Mikoš, Nina Lazar, Nika Založnik, Gaja Kučej, Andreja Janjilovič


   Orkester:
   Matija Udovič, violina, Simona Donlić, klavir, Peter Jud, violina, Tadej Kopitar, rog, Vito Opeka, tolkala, Anastazija Krenn, viola, Tilen Udovič, viola, Kim Kozlevčar, violončelo, Nina Rupnik, flavta, Tjaša Škvorc, oboa, Eva Jurgec, oboa, Benjamin Burger, klarinet, Arpad Piri Balazs, fagot, Miha Firšt, kontrabas

    

   Oblikovalec zvoka: Primož Cigoj
   Tonski tehnik: Boštjan Kovačič
   Oblikovalca svetlobe: Tomaž Tomašič, Eva Hribernik
   Asistent luči: Primož Zore
   Projekcija: Jure Yebuah Tiran
   Maskerka: Gea Gerstenhofer
   Frizerka: Renata Peterle
   Garderoberka: Marta Ilovar
   Inspicientka: Nika Založnik
   Tehnični mojster: Jože Može

   Protokol: Saša Šepec
   Fotograf: Boštjan Pucelj
   Lektorica: Nina Štampohar
   Urednica: Sandra Hrovat

   Promocijska grafika: Katja Žigante, foto Unsplash

   Predstava traja 150 minut in ima odmor po drugem dejanju.

    

   ***

   Dobrodošli v kabaretu!

   Zgodba je postavljena v majhno kabaretno gledališče, v katerem deluje igralska skupina. 

   Vodja skupine je dr. Falk, ki je doživel javno sramoto, ko so ga našli na klopi v parku, oblečenega v kostum Netopirja. Takrat je dr. Falk sebe doživel kot drugačnega, družbi neprimernega in neustreznega.

   Dr. Falk skupaj z igralci raziskuje odraz posameznika znotraj družbe. 

   Igralci po dolgem potovanju vstopanja v različne vloge, tako kot to vsak dan počnemo tudi sami, na koncu izstopijo iz svojih vlog in gledalcem zapojejo napitnico življenju. Ustvari se nov prostor, svet veselja in radosti. Naj živi glasba, naj živi Netopir!

   Prvo dejanje: Svet (lažne) morale
   Igralci se vživljajo v karikirane vloge, ki na komičen način prikazujejo zlaganost družbe. Interpretirajo svet, v katerem znotraj družbene konvencije posameznik zataji svojo pravo naravo, ki leži nekje izven pravil.

   Drugo dejanje: Svet poželenja in užitka
   Igralci se prepustijo ugodju in užitku. V takem okolju živijo svojo pravo naravo in preprosto so, kar so. Posameznikom je dovoljeno, da se prepustijo notranjim impulzom, se prosto izrazijo in tako potešijo vse svoje želje. 

   Tretje dejanje: Svet resničnosti 
   Igralci se znajdejo v globini lastnega bivanja, kjer iščejo stik z resnico. Vsak na svoj način poskuša usklajevati skrajnosti svetov znotraj sebe. Tudi Žabkar še ni našel ravnovesja med notranjimi vzgibi in pričakovanji družbe. Stroga moralna načela družbe in pravila v njem ustvarjajo nenehen pritisk in občutek krivde. Zaradi tega postaja nesrečen in jezen. Ne glede na to pa nas njegova ranljivost navdihuje in odpira vrata za našo lastno preobrazbo.