X

JURI MURI V AFRIKI PLEŠE
Avtor
Tone Pavček / Ivana Djilas
Producent
KUV UPRIZORITVENA UMETNOST / Plesni Teater Ljubljana

JURI MURI V AFRIKI PLEŠE

BARVITA PLESNO-GLASBENO-DRAMSKA PUSTOLOVŠČINA O DEČKU, KI SE NI MARAL UMIVATI.

Režiserka: Ivana Djilas 
Igrajo: Blaž Celarec, Jose – Joseph Nzobandora, Maša Kagao Knez, Vito Weis 
 
Predstava traja 40 minut. 
Foto: Luka Gorjup  
 
*** 
 
Juri Muri se noče umivati in kopati, zato pobegne v Afriko. Tam spozna, da človek »lahko najde gostoljubno in odprto ljudstvo, ki ga sprejme in poduči, kaj je v življenju prav in kaj narobe, kaj je zabloda in kaj predsodek, in nenazadnje, kako pomembno je biti čistoče vzor, ne le telesne, tudi tiste notranje, ki tke pristne prijateljske vezi,« pravi Saša Pavček o priljubljeni zgodbi svojega očeta. 
S pomočjo afriških ritmov, glasbe v živo, lutk nenavadnih velikosti in veliko plesa se bomo naučili kar nekaj o geografiji, barvah in razlikah na tem svetu. 
 
 Čuri Muri, kljukec Juri, 
tisti, ki je s hruške pal, 
včeraj je ob peti uri 
v Afriko odpotoval. 
Saj doma je nemogoče, 
vsak ga kara in pestí, 
vsak umivati ga hoče, 
on pa se vodé boji. 
 
Juri Muri v Afriki pleše izhaja iz znamenite slikanice Toneta Pavčka, katere naslov zgovorno podaljša, saj njeno zgodbo dramaturško razširi in režijsko nadgradi. Razgibano dogajanje, očarljiva koreografija, igrivi kostumi, pester nabor instrumentov, v živo izvajani songi in nenehni domiselni nagovori otrok se zlijejo v komunikativno celoto, v kateri imajo možnosti kaj povedati in odplesati vsi. Uprizoritev je v isti sapi poučna in huronsko zabavna ter je zgled komunikacije med odrom in avditorijem. 
– Zlata paličica, strokovna komisija: Bruna Antauer, Ljubica Marjanovič Umek in Petra Pogorevc 

Nazaj na seznam