X

GOZD RAJA!
Avtor
Ajda Rooss (po motivih zgodb Sergeja Kozlova)
Producent
KUV UPRIZORITVENA UMETNOST / Dječje kazalište Dubrava, Gledališče Glej, Federacija, Kuskus

GOZD RAJA!

INOVATIVNA LUTKOVNO-GLASBENA PRAVLJICA, V KATERI RASTLINE, DELI DREVES, KORENINE IN SADEŽI OŽIVIJO KOT GLASBILA, LUTKE IN SCENOGRAFIJA.

Režiser: Peter Kus  
Igrajo: Urška Cvetko, Bruno Kontrec, Gregor Hrovat / Lola Mlačnik, Ivan Štrok 
 
Predstava traja 40 minut. 
Foto: Ivo Hans Avberšek 
 
***
 
Osrednja ideja predstave je ustvariti zveneče »gozdno gledališče«, ki je v materialnem smislu organsko zgrajeno iz predmetov narave. V njem gozdne rastline, deli dreves, korenine, gozdni sadeži in drugi v naravi najdeni predmeti oživijo kot glasbila, lutke ali scenografija. 
 
Osrednja nit uprizoritve so basni o ježku in njegovem najboljšem prijatelju medvedku ruskega pisatelja za otroke Sergeja Kozlova (1940–2010). Živita v gozdu, ki ga skupaj raziskujeta, v njem srečujeta druge živali ter opazujeta naravo, gozdne pojave in spremembe letnih časov. Skozi njun odnos se razkrivajo teme, kot so prijateljstvo, samota, strpnost, občutljivost, čudenje nad svetom in veselje do življenja. Po poteh Ježka in Medvedka se otroci odpravijo na pustolovščino življenja, njegovih tegob, lepot in skrivnosti. 
 
Gozd raja je inovativna lutkovno-glasbena uprizoritev, ki gledalce pritegne v čarobni zvočni gozd in med njegove prebivalce. Odlikuje jo bogata ustvarjalnost in domišljenost v animaciji, ki je obenem lutkovna in glasbena, saj so lutke in scenografija istočasno tudi izvirna glasbila, sestavljena iz naravnih materialov. Edinstvena likovna podoba je brezšivno prepletena z njeno zvočno oživitvijo in v tem spoju pozornost elegantno usmerja na slušno zaznavanje ter na naravo. Z natančnimi režijskimi rešitvami lahkotno vodi skozi cikel letnih časov in njegovih premen ter razgrinja prijateljstvo, katerega življenje zveni v glasbi in v spoznanju, da je v dvoje vse lažje in lepše. 
 – Zlata paličica, strokovna komisija: Nika Arhar, Martina Peštaj in Adriana Gaberščik 

Nazaj na seznam