X

EMARS  / SOLISTI EMARSMASTER IN KOMORNI GODALNI ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE 
Producent
KOZINOV ABONMA IN IZVEN

EMARS  / SOLISTI EMARSMASTER IN KOMORNI GODALNI ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE 

NAGRAJENCI LANSKEGA TEKMOVANJA EMARS.

Foto: Darja Štravs Tisu   
 
*** 
  
EMARSMaster predstavlja najvišjo stopnjo izobraževanja v projektu EMARS za mlade glasbenike, katerih glavno vodilo v življenju je glasba. Mladim umetnikom omogoča nadgradnjo rednega glasbenega izobraževanja z vrhunskimi profesorji prek celega  šolskega leta. V program je po uspešno opravljeni avdiciji vključenih 50 mladih pianistov, violinistov, flavtistov, klarinetistov in čelistov iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Srbije, Italije, ki se ob zaključku izobraževanja predstavijo s celovečernim koncertom.  

 

Profesorji:

·        Ruben DALIBALTAYAN – klavir

·        Patrizia TASINI – harfa

·        Matej ZUPAN – violina

·        Jože KOTAR – klarinet

·        Janez PODLESEK – violina

·        Igor MITROVIĆ – violončelo

 

Več: https://emars.si/master-2-3/


  

 

***
PROGRAM

 

Katja JAZBINŠEK – flavta

Johann Joachim Quantz

Koncert v G-duru, QV 5:174 

I.stavek:Allegro  

 

Jerca ERJAVEC – klarinet

Helena Vidic

ARCTURUS 

 

Jernej FIR – violončelo   

Joseph Haydn

Koncert v C – duru  Hob.VII/1

II. stavek: Adagio 

 

Daša URLEP – flavta

Cécile Chaminade

Concertino, op. 107 

 

Miran VOJVODIĆ – klarinet

Gaetano Donizetti

Concertino za klarinet v B- duru 

 

 

####  ODMOR  ####

 

 

Sara BAJC – harfa 

C. Debussy

Dance sacrée et profane  

 

Nina LEILER – violina

A.Vivaldi

Koncert št. 2 v G- molu, op. 8, št.2, RV 315, "Poletje"

Allegro non molto – Adagio - Presto  

 

Maša PONIKVAR – harfa 

M.S. Rousseau/M. Tournie

Variations pastorales sur un viux noël 

 

Lara KRAMER – violina

Manuel Da Falla

Španski ples 

 

Eva GORETA – klavir 

W.A. Mozart

Koncert za klavir in orkester v C- duru št.21 KV 467 

III. stavek: Finale 

 

 

***

Katja Jazbinšek (2008) je svojo glasbeno pot pričela s šestimi leti na Glasbeni šoli Risto Savin Žalec, kjer se je devet let učila pod mentorstvom prof. Nine Fajfar Baša. V drugem razredu se je kot flavtistka udeležila svojega prvega tekmovanja v Požarevacu, kjer je osvojila 1.nagrado, leto kasneje pa še 1.nagrado na mednarodnem tekmovanju Woodwind&Brass v Varaždinu. V svojem času šolanja na nižji glasbeni šoli se je udeležila mnogih tekmovanj, na katerih si je priigrala razne prve nagrade; 1. mesto in osvojenih 100 točk na 51. tekmovanju TEMSIG, 1. nagrado na 6. mednarodnem tekmovanju Citta Di Palmanova, Laureat na mednarodnem tekmovanju World Open, dvakratna zmaga na mednarodnem tekmovanju Woodwind&Brass v Varaždinu, 1. nagrado na 48. tekmovanju TEMSIG ter 1. nagrado in 99 točk na mednarodnem tekmovanju EMONA. Med svoje dosežke šteje tudi izvedbo ene izmed mnogih novitet leta 2020 na Noči slovenskih skladateljev. Katja redno dopolnjuje svoje glasbeno znanje pri priznanih profesorjih, kot so; Lady Jeanne Galway, Martin Belič, Matej Zupan, Francesco Gatti … Trenutno nadaljuje izobraževanje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pod mentorstvom prof. Nataše Paklar.

 

Jerca Erjavec (2008) se je z glasbo začela ukvarjati pri osmih letih, ko se je vpisala  v Glasbeno šolo Grosuplje v Ivančni Gorici. Prvo leto je igrala kljunasto flavto pri prof. Mitji Dragoliču. Že po nekaj mesecih je flavto zamenjala za klarinet. Od drugega razreda dalje se je učila igranja klarineta pri prof. Ani Anderlič. Pod njenim mentorstvom se je leta 2020 udeležila mednarodnega tekmovanja klarinetistov Davorin Jenko v Srbiji, kjer je osvojila prvo nagrado in tretje mesto. Leta 2022 je na TEMSIG-u prejela zlato plaketo. V začetku letošnjega leta je na Tekmovanju mladih pihalcev Emona osvojila zlato plaketo, drugo mesto in posebno nagrado žirije za najboljšo izvedbo obvezne skladbe, na Tekmovanju Davorina Jenka v Beogradu pa je osvojila prvo nagrado in drugo mesto. Sodelovala je v orkestru klarinetov Alpe Adria. Udeležila se je seminarja pri prof. Dušanu Sodji, prof. Jožetu Kotarju, Riccardu Crocilli in Jérôme Voisinu. Trenutno je dijakinja prvega letnika Umetniške gimnazije Velenje pri prof. Matjažu Emeršiču.

 

Jernej Fir je začel z igranjem violončela v Glasbeni šoli Logatec pod mentorstvom prof. Petra Avšiča. Po osmih letih se je vpisal na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, v razred prof. Milana Hudnika. V tem času se je dvakrat udeležil državnega tekmovanja Temsig, kjer je v solo kategoriji prejel srebrno plaketo, kot član godalnega kvarteta Ob zori pa zlato plaketo in prvo nagrado. Udeležil se je tudi mednarodnega tekmovanja v Gorici, kjer je prejel drugo nagrado. V letošnjem letu se je v okviru mednarodnega programa ERASMUS udeležil izmenjave za komorno igro v Grazu na konservatoriju Johann Joseph Fux. Po končanem izobraževanju na konservatoriju se je vpisal na Univerzo Gustava Mahlerja v Celovec, v razred prof. Igorja Mitrovića.  

 

Daša Urlep (2006) je flavto začela igrati leta 2013 na Glasbeni šoli Nazarje pri profesorju Jerneju Marinšku, pri katerem trenutno nadaljuje svojo glasbeno pot kot dijakinja 3. letnika umetniške gimnazije na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje. Vzporedno se izobražuje tudi na Gimnaziji Celje – Center, v programu splošna gimnazija. Med šolanjem se je udeležila mnogih tekmovanj tako v Sloveniji kot tudi v tujini. Na državnem tekmovanju TEMSIG je kot solistka prejela tri zlate plakete in dve posebni priznanji za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja, na mednarodnem tekmovanju EMONA pa je bila nagrajena z zlatim priznanjem. Med drugim se je udeležila tudi mednarodnih tekmovanj, kot so Svirèl, Antonio Salieri, Città di Cervignano, Luigi Ceritelli … V disciplini komorna igra je uspešno sodelovala na več mednarodnih tekmovanjih, na tekmovanju Antonio Salieri je v duu s harfo postala absolutna zmagovalka kategorije, v triu s flavto in klavirjem pa je na mednarodnih tekmovanjih Svirèl in Giovani talenti prejela zlato priznanje. Svoje izobraževanje je pogosto nadgrajevala z mojstrskimi tečaji in poletnimi šolami, v okviru katerih se je imela priložnost učiti od priznanih profesorjev, kot so Alberto Almarza, Adriana Ferreira, Martin Belič in Eyal Ein-Habar. Letos je v okviru mojstrskega tečaja EMARSMaster že tretje leto zapored sodelovala s profesorjem Matejem Zupanom.

 

Miran Vojvodić (2008) se je klarineta začel učiti pri 8 letih na Glasbeni šoli Vatroslav Lisinski v Zagrebu v razredu prof. Anteja Krpana. Na državnih in mednarodnih tekmovanjih je osvojil 12 prvih, drugih in posebnih nagrad. Leta 2022 je v projektu EMARSMaster nastopil kot solist s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije in na nacionalnem hrvaškem državnem tekmovanju učencev glasbe in plesa osvojil prvo nagrado. Prejel je prve nagrade na mednarodnih tekmovanjih Woodwind and Brass (Varaždin, 2023) in Daleki akordi (Split, 2023). Na letošnjem tekmovanju 28. Lions grand prix tekmovanje za mlade glasbenike je poleg 2. nagrade osvoji tudi nastop z Rucner Quartet. Letos poleti je nastopil kot solist z godbo na pihala v okviru Sinjske poletne glasbene šole. Leta 2022 je osvojil priznanje Oskar znanja, ki se podeljuje za najvišje dosežke na tekmovanjih v Republiki Hrvaški, in nagrado Baltazar mesta Zagreb. Tudi letos je bil v organizaciji EMARS-a izbran za finalista z Godalnim komornim orkestrom Slovenske filharmonije. Udeležil se je seminarjev pri naslednjih profesorjih in pedagogih: Radovan Cavallin, Đuro Pete, Davor Reba, Stephan Vermeersch, Gábor Varga in Jože Kotar. Poleg odličnih uspehov v šoli in v glasbenem izobraževanju je do lani aktivno treniral badminton. 

 

Sara Bajc je glasbeno pot začela leta 2009 na KGBL. Leta 2017 je šolanje nadaljevala na srednji šoli KGBL, kjer je leta 2021 maturirala pri prof. Anji Gaberc. Redno se udeležuje seminarjev pri naslednjih priznanih harfistih: Marie-Pierre Langlamet, Fabrice Pierre, Moira Karen Vaughan, Jana Bouškova, Stephen Fitzpatrick, Sofia Ristič, Nicoletta Sanzin in Patrizia Tassini, Petra van der Heide ter avdicij za mladinska orkestra EUYO in Gustav Mahler Jugendorchester. Na tekmovanjih je prejela naslednje odlike: zlato priznanje na Svirelu (2013), zlata plaketa na 3. in 4. Mednarodnem tekmovanju Društva harfistov Slovenije, 1. absolutna nagrada, zlata plaketa in denarna nagrada na mednarodnem tekmovanju Diapason d’oro (2016), 1. nagrada, zlata plaketa na državnem tekmovanju TEMSIG (2018). Leta 2020 je nastopila med 23 izbranimi polfinalisti Evrovizijskih mladih glasbenikov Slovenije. Leta 2021 je na TEMSIG-u prejela 3. nagrado in Posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Od začetka šolanja igra na koncertih in prireditvah. Mednje štejejo: nastop v Predsedniški palači, Pomladni recital v Bukovici (2016), dobrodelni koncert Poletite drobne ptice na pediatrični kliniki Ljubljana (2017), koncert v ciklu Prisluhnimo v operi GML kot najmlajša glasbenica, ki je nastopila v tem ciklu, posnetek tega koncerta je bil predvajan v programu Mladi virtuozi RTV SLO (2018). Leta 2019 je opravila avdicijo za solo koncert s simfoničnim orkestrom KGBL ter nastopila v veliki dvorani Slovenske Filharmonije na 26. Škerjančevih nagradah (2020). Leta 2020 je tudi imela recital na 2. Poletnem recitalu v Brežicah. Leta 2022 in 2023 je nastopila na koncertu komornih skupin pod vodstvom prof. Cibrána Sierre Vázqueza na Mozarteumu. Leta 2022 je z mladimi slovenskimi glasbeniki sodelovala v projektu Glasba Mladih, ki ga organizira kulturno društvo ODEON. Od leta 2018 do leta 2022 je prejemala Zoisovo štipendijo, od jeseni 2022 pa je prejemnica štipendije za dodiplomski študij v tujini, ki jo podeljuje Ministrstvo za kulturo Slovenije. Po opravljenih sprejemnih izpitih na Akademiji za glasbo Ljubljana, CNSMD Lyon in Univerzi Mozarteum se je odločila za slednjega, ki ji je bil prva izbira. Od oktobra 2021 je vpisana na dodiplomski študij pri prof. Stephenu Fitzpatricku na Mozarteumu.

 

Nina Leiler (2008) je na glasbeno pot stopila pri petih letih pod mentorstvom prof. Sidike S. Bravničar v Glasbenem ateljeju Tartini. Šolanje na višji stopnji osnovnega glasbenega izobraževanja je zaključila na Glasbeni šoli Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pri prof. Urošu Bičaninu, ki ostaja njen mentor tudi z letošnjim pričetkom šolanja na umetniški gimnaziji in Srednji glasbeni šoli KGBL. Ves čas glasbenega izobraževanja se je izpopolnjevala na poletnih šolah igranja violine pri priznanih domačih in tujih glasbenih pedagogih in se redno udeleževala državnih in mednarodnih tekmovanj (TEMSIG, Tekmovanje Leona Pfeiferja, Mednarodno tekmovanje Tartini, Mednarodna srečanja violinistov Novi Sad …), na katerih je prejela vrsto nagrad in priznanj.

 

Maša Ponikvar je z igranjem harfe pričela s sedmimi leti na Glasbeni šoli Ljubljana Moste-Polje. Prva tri leta jo je poučevala prof. Lara Hrastnik, zdaj pa že peto leto obiskuje pouk pri prof. Tei Plesničar. Udeležila se je vrsto tekmovanj harfistov doma in v tujini. Prvega tekmovanja, SVIREL (2017), se je udeležila pri 8 letih. Dvakrat je nastopila na tekmovanju TEMSIG (2018 in 2021), kjer je prejela zlato plaketo skupaj s posebnim priznanjem za najboljše izvedeno skladbo slovenskega avtorja. Nastopa v komornih zasedbah, skupaj s harfistko Nežo Osterc je prejela vse možne točke in prvo mesto na 3. mednarodnem tekmovanju Celeia (2022). Z duom sta istega leta prejeli zlato plaketo tudi na 10. mednarodnem tekmovanju v Palmanovi. Njen velik dosežek je nagrada s posebno omembo na mednarodnem tekmovanju Classic Pure Vienna Musician Competition (2022), ki ni omejeno zgolj na harfiste, pač pa se ga lahko udeležijo vsi instrumentalisti. Med najbolje ocenjenimi nastopajočimi je bila tudi na 4. mednarodnem tekmovanju prof. Karel Patras v Pragi (2023), tekmovanju mladih glasbenikov v Povolettu (2019) ter v Palmanovi (2022) in mednarodnih tekmovanjih Društva harfistov Slovenije v Velenju v letih (2019 in 2023). Poleg rednega izobraževanja se udeležuje tudi različnih seminarjev za harfo, med drugim EMARS akademije pri prof. Patrizia Tassini. Občasno sodeluje tudi v šolskem orkestru Glasbene šole Ljubljana Moste-Polje.

 

Lara Kramer (2005) je glasbeno izobraževanje začela leta 2011 z vpisom v Glasbeno šolo Celje, kjer se je pri sedmih letih pričela učiti igranja violine v razredu profesorice Alenke Firšt. Po končanih osmih letih osnovne stopnje je šolanje nadaljevala v programu umetniške gimnazije na 1. gimnaziji v Celju in Srednji glasbeni šoli Celje, kjer letos zaključuje svoje srednješolsko  izobraževanje. Lara se redno udeležuje regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanj (TEMSIG, Tartini, Antonio Salieri …) kot solistka in s komornimi skupinami. Na tekmovanjih je dosegla številne uspehe, najvišje nagrade in posebna priznanja. Je članica Mladinskega simfoničnega orkestra Glasbene šole Celje, s katerim nastopa tudi kot solistka in članica Celjskega godalnega orkestra in orkestra 1. gimnazije v Celju. Kot solistka sodeluje z orkestrom harf Glasbene šole Celje in z Malim godalnim  orkestrom Glasbene šole Celje, kjer so jo k sodelovanju povabili kot pevsko solistko. Redno se izpopolnjuje na seminarjih in poletnih šolah pri uglednih profesorjih violine in igranja v komornih zasedbah (Helfried Fister, Janez Podlesek, Anđelko Krpan, Monika Skalar, Milan Čunko, Zoran Bičanin, Anna Morgoulets …).

 

Eva Goreta (2007) se je klavirja začela učiti pri šestih letih in je učenka četrtega razreda Glasbene šole Pavla Markovca pri profesorici Ivani Goreta. V času svojega izobraževanja je nastopala na različnih večjih javnih produkcijah, festivalih in šolskih prireditvah v prestižni koncertni dvorani Glazbenega zavoda, tako kot solistka, v duetih ali ob spremljavi orkestra. Prejela je več prvih nagrad na državnem tekmovanju učencev glasbe in plesa v Zagrebu (2017, 2019, 2021 in 2023). Osvojila je absolutno prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Citta di San Donna di Piave (2015, 2017 in 2023), na Mednarodnem klavirskem tekmovanju mladih pianistov Giulliano Pecar v Gorici (2017), na Mednarodnem klavirskem tekmovanju Clavis v Füssnu (2021) in na tekmovanje Memorijal Jurica Murai v Varaždinu (2022). Dosegla je tudi prvo mesto 11. mednarodnega EPTA tekmovanja mladih pianistov v Osijeku (2019) ter prvo nagrado Sonus op. 5. mednarodnega tekmovanja mladih glasbenikov v Križevcih (2019). Na prestižnem 12. mednarodnem tekmovanju Young Pianist of the North v Newcastlu je istega prejela drugo nagrado in posebno nagrado Clara Schumann za najboljšo izvedbo skladbe iz obdobja romantike. Leta 2022 je osvojila tudi drugo nagrado na Orbetello Piano Competition, 29. decembra 2018 je Eva kot solistka nastopila v veliki koncertni dvorani Vatroslava Lisinskega v okviru prireditve Dnevi glasbe sveta. Leta 2019 je nastopila na EPTA Laureate Concert, mednarodnem tekmovanju mladih pianistov v Sisku, leta 2021 pa je sodelovala na Memorialnem koncertu Darka Lukića v Osijeku. Že dve leti zapored je prejemnica štipendije mesta Zagreb za odličnost. Eva aktivno sodeluje na številnih seminarjih, ki jih vodijo naslednji ugledni profesorji: Ruben Dalibaltayan, Julia Gubaidulina, Natalie Trull, Vassilie Efstathiadou, Olga Cinkoburova in Lovro Marušič.

Galerija

Nazaj na seznam