X

TRIDESETLETNICE
Avtor
Eva Mahkovic, Tereza Gregorič
Producent
GRUMOV ABONMA IN IZVEN / SNG Nova Gorica

TRIDESETLETNICE

GLASBENO OBARVANA TRAGIKOMIČNA SLIKA TRIDESETLETNIC, RAZPETIH MED IDEJO IN RESNIČNOSTJO.

Lana, Antea in Leticija so skoraj odrasle punce in prijateljice. Lana je visoko izobražena in delavna. Vse, kar si želi, je dobra kariera. Antea je umetnica in borka za ženske pravice. Vse, kar si želi, je ustvarjati in živeti svobodno nekonvencionalno življenje. Leticija je uspešna odvetnica in hudo popolna. Vse, kar si želi, je v resnici že dosegla, pa vendar ji še zmeraj nekaj manjka. Pravkar je dobila službo v tujini, kamor si od nekdaj želijo vse tri. Želijo si iz Slovenije v obljubljeno deželo, kjer bi lahko živele svobodno in brez predsodkov, kjer bi se cenili njihova sposobnost in delavnost.

 

Namesto v obljubljeni deželi pa se znajdejo v prelomnem obdobju, ki s sabo prinese tornado velikih življenjskih odločitev in je hkrati preizkušnja za prijateljstvo, za življenjska prepričanja, za vse, kar so si o odraslosti do zdaj samo predstavljale.

 

Tridesetletnice so razpete med idejo sodobne ženske, ki so jo izoblikovale v času študija v svojih dvajsetih, ko so stvari še močno idealizirale, in med realnostjo vsakdana in svojo vlogo v njem v svojih tridesetih. So res (lahko) tako svobodne, kot si mislijo? So odločitve res njihove ali jih v večini usmerjajo pričakovanja drugih? Komedija o tem, kako biti ženska in ohraniti sebe izrisuje situacije številnih sodobnih, samostojnih, izobraženih žensk, ki si želijo vzpostaviti lastno življenje in so razpete med vrednotami preteklosti in sedanjosti.

 

***

Režiserka: Tijana Zinajić

Igrajo: Anuša Kodelja, Lucija Harum k. g., Lara Fortuna k. g., Jure Kopušar, Žiga Udir, Anže Vrabec

 

Predstava traja 1 uro in 40 minut ter nima odmora.

Foto: Peter Uhan / SNG Nova Gorica

Nazaj na seznam