Kako postati dobra žena La bonne épouse
Martin Provost / Francija, Belgija / 2020 / 109 min / francoščina
Živahna in barvita komedija, postavljena v šolo za gospodinje na predvečer seksualne revolucije, se z ironijo in razposajenim humorjem loteva tem ženske emancipacije in spolne enakopravnosti. Z Juliette Binoche v glavni vlogi.
Režija: Martin Provost, scenarij: Martin Provost, Séverine Werba, fotografija: Guillaume Schiffman, montaža: Albertine Lastera, glasba: Grégoire Hetzel, produkcija: François Kraus, Denis Pineau-Valencienne.
Igrajo: Juliette Binoche, Yolande Moreau, Noémie Lvovsky, Édouard Baer, François Berléand, Marie Zabukovec, Anamaria Vartolomei, Lily Taïeb, Pauline Briand, Armelle
Distribucija: Demiurg
O filmu:
Skrb za dom in stoično izpolnjevanje zakonskih dolžnosti so spretnosti, ki jih v svoji šoli za gospodinje vneto poučuje Paulette Van Der Beck. A ko nepričakovano ovdovi in ugotovi, da jo je mož pustil na robu bankrota, se njena prepričanja močno zamajejo. Jo bega vrnitev njene prve ljubezni? Ali pa je kriv revolucionarni duh maja ’68? Kaj pa če je dobra žena končno postala svobodna ženska?
»Še vedno se spominjam priročnika za mlade pare, ki je ležal v kuhinji, kjer se je v poznih šestdesetih sukala moja mama, medtem ko je oče v dnevni sobi bral časopis in čakal, da ga pokličemo k večerji. /…/ Spomnim se tudi, da je mama občasno najela ‘mlade deklice’, kot jim je rekla, da so med počitnicami pazile na nas. /…/ Ob koncu šestdesetih so ‘šole za gospodinje’, ki so v več kot sto letih po vsej Franciji vzgojile cele vojske gospodinj, gospodinjskih pomočnic in varušk, preživljale svoja zadnja leta. To je bil konec nekega obdobja; časa, ko so še obstajale tovrstne ustanove, namenjene izključno dekletom, z edinim ciljem privezati jih na dom brez vsakršnih obetov za prihodnost razen služenja možu in družini. Tam so se mlada dekleta iz revnih družin učila voditi gospodinjstvo, šivati moževo spodnje perilo in nogavice, zaklati zajca, pripraviti piščanca, zloščiti tla, obnoviti dno stare ponve in pripraviti okusno jed iz ostankov. /…/ Ta čas se danes zdi daleč stran … pa vendar …«
– Martin Provost